Jordi Marín
Fa una setmana he tingut la sort d’estar a l’ISE ( Integrated Systems Europe (ISE) ), la major fira del mon en tecnologia audiovisual. Algunes dades ens poden ajudar a entendre la dimensió i la importància d’aquest saló. Més de 70.000 professionals d’arreu del mon, ocupant 8 pavellons de la Fira de Barcelona, més de 1.400 expositors, la presencia de les principals marques del mon i locals, que han presentat a casa nostra les seves novetats, les tecnologies més avançades del sector. I si fem comparativa amb l’any anterior ha implicat creixements del 30% i respecte abans de la seva celebració a Barcelona del 50%. Espectacular i increïble.
I els que vem tenir la sort de ser-hi vem poder gaudir d’una espectacle amb majúscules de tecnologia. Pantalles de tot tipus, amb qualitats espectaculars, transparents, de muro, amb definicions de 16k per exemple. Una mostra és la nova pantalla LED de 193 metres quadrats situada a l’accés sud del recinte de la Fira, que es quedarà de manera permanent i mostra missatges tant pel públic com pels assistents. La pantalla és transparent, compta amb més de 20 metres de llarg i 11 metres d’alt i serà la més gran col·locada a Espanya i la major en un centre de convencions a Europa.
Però hi havia set àrees tecnològiques que abastaven tot el sector audiovisual professional: la secció d’àudio, producció de contingut i distribució, senyalització digital, educació i tecnologia, enllumenat i escenaris, edificis intel·ligents i sistemes de comunicacions unificats ….. Els drons són una altra de les grans apostes d’aquest any a la fira audiovisual ISE. Disposen del seu propi espai de 700 m², la Drone Arena, i que son una de les grans tendències en grans espectacles i esdeveniments …
Un dels temes clau en un esdeveniment d’aquest tipus, que per si sol ja te un impacte de rellevància de Barcelona, i un impacte econòmic superior a 350M€ per la ciutat, però cal que també sigui, com ho està sent el MWC, una gran oportunitat per les nostres empreses, pel nostre teixit, com un gran aparador, però també com una ocasió única de fer negoci amb els professionals més importants del mon en aquest sector. Per les dades que tenim les companyies amb seu a Catalunya han rebut més visitants que mai i han pogut interaccionar més del que haguessin imaginat, confirmant el pes de Catalunya en aquest saló. La trentena de companyies que gaudeixen de l’aixopluc de l’estand del Govern han celebrat unes 1.000 reunions de treball i visites de negoci. De fet, és el cinquè territori amb més empreses presents a l’ISE, una vuitantena sinó recordo malament. Durant l’ISE, s’ha demostrat que els participants catalans han fet un pas endavant quant a coneixement i presentació dels seus productes i les previsions apunten a acollir encara més participació catalana en l’edició del 2025. Crec que aquest és una de les claus de tenir l’ISE a casa nostra, el seu impacte en el sector.
Des d’ACCIÓ coincidint amb l’ISE es van presentar les dades del sector audiovisual. A Catalunya ja hi ha 4.000 empreses dedicades al sector audiovisual, una indústria que dona feina a més de 37.000 persones. Totes aquestes empreses sumen una facturació agregada de més de 7.500 milions d’euros. Amb creixement del 8% respecte l’any anterior.
Aquestes xifres, segons cita l’estudi, són el resultat de la suma dels tres grans segments de negoci del sector a Catalunya: el desenvolupament i producció audiovisual, la publicitat i la comunicació i la distribució, ràdios i televisions.
L’àmbit del desenvolupament i producció audiovisual és el que té una facturació agregada més alta, de més de 3.653 milions d’euros, i disposa de 16.643 treballadors en 1.619 empreses (el 40,5% del total). Aquestes xifres es deuen a la importància que té la pròpia producció audiovisual que representa bona part de la facturació total de l’àmbit. Per la seva banda, el segment de la comunicació corporativa i la publicitat és el que suma més empreses: 2.132 companyies que facturen uns 3.148 milions d’euros. Per últim, el segment dels mitjans de comunicació és el que està format per menys empreses (249) i compte amb 5.605 treballadors. Tal i com recull el propi informe.
Com hem vist el sector audiovisual està directament relacionat amb l’avenç de la tecnologia, de fet és un dels grans factors de transformació del sector. Aquesta revolució tecnològica i digital estan reconfigurat l’audiovisual. Tort un luxe poder tenir els que ho estan liderant i sent protagonistes d’aquesta innovació a casa nostra, a través de l’ISE. Seguim aprofitant l’oportunitat i seguim apostant per un altre sector clau a casa nostra.
Jordi Marin Puigpelat